Kristdemokraterna vill kicka SJ:s syrelse

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Annelie Enochson, kristdemokratisk riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson, går på Kristdemokraternas hemsida hårt åt SJ:s styrelse och menar att vinterns tågkaos skulle vara deras fel. Hon menar att styrelsen bör avgå eftersom de inte lever upp till de utfästelser de har gjort gentemot sina kunder.Enligt SJ:s VD har Sverige sämst tågunderhåll i hela Europa och det är både Trafikverket och regeringen medvetna om. I en skrivelse i november månad hävdade Trafikverket att det saknades en miljard i underhåll och att det skulle leda till bland annat fördubblade förseningar. Att man från början saknade en miljard beror till stor del på att Alliansen valde att sänka underhållet med 700 miljoner i sin senaste budget.

En helt ny rapport från Trafikverket målar upp en ännu mer dyster bild av dagens situation. Den menar att investeringar på 15 miljarder behövs redan idag och att det idag finns ett gap på 2 – 3 miljarder mellan underhållet och det faktiska behovet.

– Nu är det dags att SJ:s ägare, det vill säga staten, tar sitt ansvar genom att byta ut SJ:s styrelse, avslutar Enochson sitt pressmeddelande med.

Ingenstans i pressmeddelandet nämns behovet av mer pengar till underhåll.

Bild: Riksdagen

Miljö online2

Liknande artiklar