Lojakt – för jägarnas skull

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Efter den hårt kritiserade vargjakten som just avslutats inleds imorgon årets licensjakten på lodjur. Riksdagen har beslutat att lodjursstammen ska bestå av minst 250 familjegrupper, vilket den nu gör.

Trots detta beslutade Naturvårdsverket i år att tillåta licensjakt på 110 lodjur i mellansverige. Att de båda jägarförbunden är besvikna (de ville naturligtvis skjuta många fler lodjur) förvånar nog ingen. Mer förvånande är Naturvårdsverkets motivering till beslutet:

Forskarnas rekommendation var att det tilläts jakt på 30 lodjur i hela landet. Att vi nu lägger ut 30 i det mellersta förvaltningsområdet är en eftergift mot jägarkåren. Politiken går ut på det och vi tror att det är nödvändigt med jakt, för att vi ska få acceptans för livskraftiga rovdjursstammar, säger Susanna Löfgren, chef för viltförvaltningsavdelningen på Naturvårdsverket, till tidningen Jakt & Jägare.

Naturvårdsverket, som fått uppdraget att besluta om lojakten av regeringen, erkänner alltså öppet att politiken är en eftergift för jägarkåren. Eller med andra ord, lojaktspolitiken baseras inte på forskarnas analyser utan på vad jägarna tycker och vill. Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, är kritisk:

Nej, om naturvänner inte säger ifrån med skärpa kan ännu fler lodjur komma att skjutas framöver. Då kan den nuvarande trista minskningen av lostammen från omkring 2000 till 1250 lokatter på några år fortsätta.

Miljö online2

Liknande artiklar