Oljepriset rusar

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Priset på råolja nådde idag 108 dollar fatet, det högsta sedan september 2008 strax innan finanskrisen. Det finns en rad orsaker till prisökningen men bedömare menar att konflikten i Libyen spelar en viss roll. Ett av Libyens oljefält har redan stängts ner som en solidaritetsaktion med demokratiaktivisterna, uppger The Economic Times.

Libyen är världens artonde största oljeexportör och den första stora oljenationen bland de diktaturregimer i Nordafrika och mellanöstern som den senaste tiden har utmanats av sitt folk. Om demokrativågen når länder som Iran och Saudiarabien kommer detta med största sannolikhet att innebära ökad orolighet på oljemarknaden.

Carl Bildt och EU:s övriga utrikesministrar har hittills haft svårt att sätta ner foten mot Libyens diktator Gaddafi eller ens enas om sanktioner mot densamme. EU är Libyens viktigaste handelspartner när det gäller olja.

Miljö online2

Liknande artiklar