Rwanda prioriterar miljön

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

I efterdyningarna av de brutala inbördeskonflikterna i början av nittiotalet led Rwandas regnskogar stora nederlag. Med nästintill en miljon återvändande flyktingar tog man bort ett avskogningsförbud för att kunna ge dem boende. I nationalparken Gishwati har till exempel regnskogen minskat från 28 000 till 700 hektar. De vilda djuren i området har också lidit svårt och antalet har sjunkit kraftigt.

Men nu har landets miljöminister Stanislas Kamanzi fått nog. Han presenterar en plan som ska garantera skogar, floder och stoppa markförstöringen till år 2035. Befolkningen tros fördubblas inom de närmsta 30 åren och därför är denna miljöplan en akut överlevnadsfråga. Hassan Partow, från FN:s miljöprogram, menar att Rwanda aldrig kommer kunna bekämpa fattigdomen utan att återställa landskapet. Han menar också att det här är första gången ett utvecklingsland gör en sådan här förpliktelse och beskedet tas emot mycket positivt.

Miljö online2

Liknande artiklar