Shells supervinst: 17 miljoner i timmen

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Oljeföretaget Shell har haft det tufft i media den senaste tiden. I höstas avslöjades företagets smutsiga PR-strategi riktad mot NGO:s, bjudresorna för riksdagspolitiker och att företaget infiltrerat den nigerianska staten. Och då har vi inte ens nämnt de hårt kritiserade planerna på att borra efter fossilgas i Skåne eller anklagelserna om inblandning i mordet på den nigerianske människorättsaktivisten Ken Saro-Wiwa.

Trots detta gör Shell en vinst på 124 miljarder kronor för 2010. Eller 17 miljoner kronor i timmen. Detta är en fördubbling mot 2009.

Förra veckan fick Shell utstå hård kritik i en hearing i det nederländska parlamentet. Organisationer som Amnesty International och Friends of the Earth uppmanade då parlamentsledamöter att agera mot Shell, som har ett av sina huvudkontor i Nederländerna. Anklagelserna handlar bland annat om människorättsövergrepp och omfattande miljöförstöring.

Nästa vecka väntas mer kritik. Då släpps en FN-rapport som granskat hur stora naturområden i Nigeria förstörts av spillolja, samma områden som Shell verkar i.

Miljö online2

Liknande artiklar