USA tror inte Saudiarabien kan hålla oljepriset under kontroll länge till

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Ett nytt wikileaksdokument visar på en växande oro inom den amerikanska regeringen för att Saudiarabien ska ha blåst upp sina siffror över hur mycket olja de kan producera. Tjänstemannen som ska ha skrivit dokumentet misstänker att Saudiarabiens oljereserver har överdrivits med så mycket som 40 % rapporterar The Guardian

Redan 2007 varnade tjänstemannen för hotet med ökande oljepriser. Tidigare hade USA utgått ifrån att om priset steg så mycket att efterfrågan började minska skulle Saudiarabien sänka priset, för att se till att världen inte vande sig av med oljan. Men enligt Sadad al-Husseini, geolog och före detta chef för sökandet efter ny olja på det statliga Saudiarabiska oljebolaget Armanco klarade Saudiarabien inte av att öka kapaciteten, för att på så sätt hålla priserna nere. Mycket riktigt steg också priserna året som följde, och nådde som mest 147 dollar fatet, vilket var en viktig orsak till att utlösa finanskrisen.

Efter finanskraschen föll efterfrågan på olja, och därmed priserna drastiskt, men har sedan dess stadigt ökat igen, och har nu passerat 100 dollar fatet, siffror som var fantasisummor för bara några år sedan. Sadad al-Husseini påpekar i ett nytt brev 2009 ytterligare problem med att hoppas på ökad oljeexport ifrån Saudiarabien, då de själv upplever en boom i sin energikonsumtion, och behöver allt mer olja själva. Slutsatsen blir att Saudiarabien inte längre har förmågan att kontrollera världsmarknadspriset på det sätt de brukade ha. ”De kan helt klart driva upp priserna, men frågan är om de kan hålla nere priserna någon längre period” skriver han.

Miljö online2

Liknande artiklar