Vägar kan bli självförsörjande med solceller

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Det är i Nederländerna som forskare håller på att ta fram en teknik för att kunna framställa energi från solceller i vägar. Tanken är att det översta skiktet i vägen ska bestå av en tjock, slittålig glasruta som ska kapsla in energi från solen. Enligt forskarna ska glaset vara dels så slitstarkt så att man ska kunna cykla och köra bilar och lastbilar på det, och dels så pass strävt att det inte blir halt. Under nästa år ska en bit ”solväg” byggas på en cykelbana utanför Amsterdam och inom fem år ska testkörandet vara klart. 2015 tros en färdig produkt vara klar och ytterligare några år senare planeras den vara kommersiellt attraktiv för vägbyggare.

Grundtanken med projektet, och även ett liknande i USA, är att vägarnas fordon ska bli självförsörjande. Det betyder att energin som kommer från solen ska motsvara det som går åt när fordonen rullar. 70 kvadratmeter väg ska producera lika mycket energi som det går åt till ett hushåll. Framtidsvisionen för forskarna är att elbilar ska kunna laddas direkt från vägen men tills vi är där återstår mycket forskning.

Miljö online2

Liknande artiklar