Bakslag för Carlgren – Svenska bilar släpper ut mest i Europa

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Ytterligare ett bakslag för Centerpartiets infrastrukturpolitik: Svenska bilar är bland de bilar som släpper ut mest koldioxid i hela Europa.

Miljöminister Andreas Carlgren har det inte lätt för tillfället. Bara för några dagar sedan fick han stark kritik av sin ”miljöbilspremie” från Transportstyrelsen. Nu visar en ny rapport att Sveriges bilpool är en av de som släpper ut mest i hela Europa.

Sveriges Radio sammanfattar:

Faktum är att Portugal, som första land, redan nu har hunnit nå under EU:s utsläppsmål till 2015, om att nya bilar ska släppa ut i genomsnitt max 130 gram koldioxid per kilometer.Men de ekonomiska skillnaderna i Europa märks tydligt i statistiken. För grovt sett gäller fortfarande att ju mer pengar du har, desto större bil köper du. Och ju större bil du köper, desto mer ökar du på den globala uppvärmningen genom utsläpp av koldioxid. Därför är det inte förvånande att det är de rika länderna Schweiz, Sverige och Tyskland som ligger i Europatopp på den färska utsläppslistan, medan fattigare Portugal ligger i botten.

Miljö online2

Liknande artiklar