Carlgren: ”Kärnkraft en parentes i Sveriges energihistoria”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

I ljuset av det som händer i Japan med kärnkraftverket Fukushima kan det vara intressant att se vad som sägs om den svenska kärnkraften och svensk energiförsörjning.

Professor Per Kågeson skriver idag på DN Debatt att de svenska kärnkraftsreaktorerna börjar bli gamla. De senaste reaktorerna togs i bruk 1980 och det börjar bli dags att byta ut dem. Han skriver: ”I stället för att satsa stora summor på att modernisera äldre svenska reaktorer, bör Sverige skrota Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och ersätta dem med nya och betydligt säkrare reaktorer. Detta förutsatt att det blir billigare än annan ny kraftproduktion.”

Och miljöminister Carlgren är inne på samma spår. Han säger att kärnkraften ska ses ”som en parentes i Sveriges energihistoria” och att Sverige bör satsa på förnyelsebar energi. På sin egen blogg skriver han vidare om att Sverige har valt den förnyelsebara vägen och ska satsa på framför allt vindkraft och värmekraft. Sverige har idag största andel kärnkraft per capita i världen. Kanske dags för att göra slag i saken och satsa mer pengar på förnyelsebar energi istället för att bara prata om det?

Miljö online2

Liknande artiklar