Ekonomer och forskare: höj bensinskatten

Foto: Gerd Altmann (Public domain)

Som Supermiljöbloggen rapporterade tidigare i veckan, når bensinpriset nu nya toppnivåer. Nu menar ekonomer att bensinen fortfarande är för billig.

– Trots att den svenska beskattningen hör till de högsta i världen talar mycket för att den borde vara högre, säger Dagens Industris Viktor Munkhammar.

Han får stöd av Statens väg- och transportforskningsinstitut. De menar att kostnaden för utsläpp och förstörelse är högre än det pris man idag betalar för bensinen. Därför ska skatten höjas.
Emot denna faktabaserade åsikt står ett förvirrat Facebookupprop, som uppmanar till att inte tanka bilen idag (11/3) för att protestera mot bensinskatten. De bryr sig varken om att oljan tar slut eller att oroligheterna fortsätter i de oljeproducerande länderna i arabvärlden (vilket orsakat den senaste prishöjningen). Staten ska göra det billigt att skita ner, är deras melodi.
Vi på Supermiljöbloggen är nu nyfikna på om någon populistisk politiker tar upp missnöjet och går emot forskningen, som förra gången det begav sig.

Miljö online2

Liknande artiklar