Japans supertåg utklassar X2000

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

InterCity, dubbeldäckare och X2000 – släng er i väggen. När det gäller tågens utveckling får vi vända blicken österut för att hitta förebilder. I lördags premiärkördes höghastighetståget Hayabusa, ”Falken”, mellan Tokyo och Aomori. Sträckan? 675 kilometer. Tiden? 3 timmar och 10 minuter. Topphastigheten ligger på 300 km/h, en siffra som dessutom tros öka till 320 nästa år. Det går att jämföra med X2000 som max kan gå i 200 kilometer i timmen. Medan snabbtågen i Japan snittar 195 km/h är samma siffra för vårt snabbaste tåg 134 km/h.

Vad spelar hastigheten för roll? Istället för att resa i fyra och en halv timme på sträckan Malmö-Stockholm skulle man med Hayabusan kunna resa i tre timmar.

Någon som blir avundsjuk?

Miljö online2

Liknande artiklar