Ny forskning: höjd temperatur kan hota majsskördar

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Majs har tidigare ansetts vara en av dom mer värmetåliga grödorna men ny forskning pekar på att en ökning av medeltemperaturen med bara 1 grad kan ha stora negativa effekter på majsskörden.

De nya rönen är ett resultat av att man jämfört väderdata med skörderesultaten från 20 000 olika försöksfält i Afrika under perioden 1999 till 2007. Utifrån dessa data drar man slutsatsen att en temperaturökning på bara 1 grad skulle ge sämre avkastning i ett område som omfattar 65% av den region där majs odlas i Afrika. Om temperaturökningen dessutom kombineras med torka kan 75% av området drabbas av upp till 20% sämre avkastning.Metoden att jämföra skördedata med väderdata på det här sättet har inte använts tidigare och man hoppas att den ska bli ett viktigt verktyg för att göra prognoser för hur jordbruket kommer påverkas av klimatförändringarna.

Miljö online2

Liknande artiklar