Peak kaffe?

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Kaffet blir allt dyrare

De senaste åren har har skördarna minskat i Sydamerikas främsta kafferegioner som ett resultat av en temperaturökning i området. För att odla kvalitativa kaffebönor som Arabica-bönan krävs det att förutsättningarna är optimala. Den globala uppvärmningen har rubbat temperaturbalansen och gjort det svårare att odla kvalitativa bönor.

I en tid där vi ser att matpriserna ökar i takt med att osäkerheten kring klimatpåverkningar blir allt mer omfattande ser vi även att priset på en vissa råvaror ökar mer markant. Kaffet är en skördesvara som har ett förhållandevis högt kilopris och därför kan vi se en mer tydlig prisökning. Om den globala uppvärmningen ökar finns det en risk att bra kaffe blir en lyxvara.

(Läs mer om temperaturökning och uppvärmning i artikeln – Majskördar hotas, för mer information.)

Miljö online2

Liknande artiklar