Tyskland backar om kärnkraften

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Redan innan härdsmältan i Fukushima fanns det i Tyskland ett stort motstånd emot kärnkraften. Efter den potentiellt katastrofala utvecklingen i Japan är kärnkraften nu politiskt omöjlig i Tyskland och Angela Merkel överväger därför att riva upp sitt gamla löfte om att förlänga livstiden på Tysklands kärnkraftsreaktorer.

För ett par dagar sen gick Merkel ut och krävde en extra säkerhetskontroll av alla tyska kärnkraftverki ett försök att blidka opinionen, men uppenbarligen räckte det inte. Merkels reaktion ska ses i ljuset av de regionval som just nu pågår i Tyskland, där de konservativa redan backar, och många nu förutspår en ytterligare försvagning av den regerande center-högerkoalitionen till förmån för framför allt det tyska gröna partiet.

Debatten i Tyskland skiljer sig också markant ifrån den svenska. Der Spiegel utropade ”slutet på atomåldern”, på sin förstasida i lördags, och till och med konservativa Die Welt jämför händelserna i Japan med elfte september-attackerna, och menar att de politiska konsekvenserna kan bli lika stora.

På grund av detta går nu Merkel ut och säger att hon vill ha ett tre månaders moratorium vad gäller förlängningen av de tyska kärnkraftverkens livstid. Det innebär i så fall att två kärnkraftverk kommer stängas ned så snart som möjligt, och att det sedan ska utvärderas ifall de kan och bör startas upp igen. Detaljerna kring nedstängningen ska förhandlas de kommande dagarna.

Miljö online2

Liknande artiklar