Adelsohn: ”Löser inte grundproblemen”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Idag presenterade regeringen sin ”återställare” av järnvägen. Man skjuter till 800 miljoner och kallar det för en satsning trots att man sänkte underhållet med 700 miljoner i höstas. Ulf Adelsohn, före detta ordförande för SJ är positiv, men menar ändå att detta är på tok för lite pengar.

SvD:

Adelsohn är inte förvånad över satsningen, han har anat att de skulle bli tvungna att avsätta extra pengar. I går sa Adelsohn att det inte gick att bedriva konkurrensverksamhet på den svenska järnvägen, bland annat för att det är för trångt på spåren. De problemen kommer inte att lösas med de extra pengarna, enligt Adelsohn.

– Inte på långa vägar, det är alldeles för lite. Det vi behöver är fler spår. Det här kommer på sin höjd att leda till något färre förseningar, men löser inte grundproblemen, säger han.

Igår var Adelsohn tvungen att avgå som ordförande för SJ. Han uttryckte då stark kritik och sa bland annat att ”Svensk järnvägstrafik har varit en lekstuga för okunniga politiker i 25 år.”

Alliansens ”satsning” är på tok för liten hävdar Adelsohn:

– Trafikverket har sagt att det behövs mellan 2 och 2,5 miljarder extra varje år i tio år framåt för att komma tillrätta med alla problem, så det här räcker inte på långa vägar, säger han.

Miljö online2

Liknande artiklar