Kina slår USA i den nya tävlingen – förnybar energi

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Obama sade under ett tal i januari att USA behöver ett nytt ”Sputnik moment” för att slippa vara beroende av utländsk olja.

Men även om USA:s president har höga ambitioner så ligger Kina långt före när det kommer till ekonomiska satsningar på förnybar energiteknik.

2010 investerade Kina närmare 55 miljarder dollar och USA runt 39 miljarder dollar. Faktum är att USA även blir slagna av Europas storsatsande land – Tyskland, som investerade runt 41 miljarder dollar förra året.

Kina vill vara främst i världen när det kommer till förnybar energiförsörjning.Tyska miljöpartiet, Die Grüne, går otroligt starkt fram tack vare bra miljötekniksatsningar.USA har däremot fortsatta interna politiska problem med hur de ska hantera miljösatsningar. Den senaste energibudgeten blev nedröstad av det republikanskt styrda underhuset, så mer satsningar 2011 kan bli svårt att genomföra för president Obama.

(läs originalartikeln på Bloomberg.com)

Miljö online2

Liknande artiklar