Regnskogen hotas – av guldet

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Avverkningen av regnskogen ökar dramatiskt – på grund av att guldpriset stiger.

Amerikanska forskarna har granskat satellitbilder över Amazonas mellan 2003 och 2009 och jämfört avverkningstakten i regnskogen med det stigande priset på guld. Deras slutsatser är oroande. 7000 hektar regnskog och våtmark har avverkats under de här sex åren för att ge plats till två stora gruvområden i Guacamay och Colorado-Puquiri. Dessutom har mänger av småbrukare, som hör till den fattigaste delen av befolkningen i Peru, kalhuggit små men många områden i hopp om att hitta en guldfyndighet.

SVT:

Den här typen av småskalig gruvdrift har pågått i Amazonas i många hundra år, men de kraftigt stigande priserna på ädelmetaller har inneburit att takten på avverkningen i de biologiskt viktiga skogarna mångdubblats de senaste åren. Gruvdriften i Amazonas är bara ett av hoten mot regnskogen. Skogen skövlas även för att själva träden är en viktig handelsvara och för att ge plats åt jordbruk eller planteringar av mer snabbväxande träd.

Miljö online2

Liknande artiklar