SJ:s ordförande tvingas avgå – Extremt kritisk mot regeringens agerande

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Ulf Adelsohn meddelade på torsdagseftermiddagen att han nu tvingas avgå som SJ:s styrelseordförande efter nio år på uppdraget. Kristdemokraterna har tidigare försökt kicka hela SJ:s styrelse men när Adelsohn får frågan om han fått sparken svarar han diplomatiskt att ”i sådana här sammanhang sköts allt på ett belevat och artigt sätt”.

Adelsohn har under sin tid som styrelseordförande gjort sig känd som väldigt frispråkig och kommenterar när han avgår att ”Svensk järnvägstrafik har varit en lekstuga för okunniga politiker i 25 år. Järnvägen är en nationell nyttighet. Jag ser att vi har ett uppdrag från svenska folket. Men vi har inget annat krav på oss än lönsamhet. Ska vi lägga ned all annan trafik?” och kritiserar dessutom avregleringen av järnvägen och menar att inget annat land i hela världen genomfört en så pass total avreglering som Sverige.

Sedan tidigare har Adelsohn liknat ordförandeuppdraget vid att vara tysk general under Hitler.

Även SJ:s VD har varit kritisk och sade under en riksdagsutfrågning i december att Sverige hade sämst tågunderhåll i hela Europa. Trafikverket delar bilden av att underhållet är för lågt och menar att det idag saknas 2-3 miljarder årligen. I den senaste budgeten sänkte Alliansregeringen underhållet med 700 miljoner kronor.

Rekommenderad läsning; Trafikverket: Tågkaos utan högre underhåll, Granskning: Alliansens tågpolitik, Alla utom regeringen överens – satsa på järnväg

Miljö online2

Liknande artiklar