Danmark bäst på förnybar teknik

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

I en ny lista över länder som producerar och exporterar förnybar teknik kommer Danmark på en överlägsen första plats, om man räknar det totala värdet på den förnybara tekniken i förhållande till BNP (bruttonationalprodukt). 

Danmarks förnybara teknik, vilket främst består av vindkraft, uppmäts årligen till ett värde av 58 miljarder kronor, vilket motsvarar över 3.1 procent av landets BNP.

Men det är framför allt Kina som både producerar mest och ökar snabbast. Varje år expanderar Kinas förnybara energiteknikproduktion med hela 77 procent, vilket skulle innebära att de någon gång under 2012 går om Danmark. Andra länder som placerar sig högt upp på listan är Tyskland, Brasilien och Litauen.

”Clean technologies are really growing fast, but China is responsible for the majority of that growth,” säger Ward van den Berg, som varit med och framställt listan.

Detta enligt en rapport som WWF (World Wide Fund for nature) presenterar nu på måndag, skriver AP

Miljö online2

Liknande artiklar