Allianspartierna röstar emot förnybart

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

I förra veckan röstades det i riksdagen om det kommunala vindkraftsvetots framtid. Resultatet blev att allianspartierna röstade för att behålla det kontroversiella vetot som ger kommuner rätt att fördröja eller helt stoppa utbyggnaden av vindkraft.  Vetot var från början ett försök av alliansen att faktiskt förenkla vindkraftsetablering i Sverige, men som har fått raka motsatt effekt

Vetot ger utrymme för kommunerna att tillämpa regelverket som ett ”tyst veto”, med möjlighet till förhandlingar med ekonomiska incitament som saknar stöd i lagstiftningen.      – skriver Energimyndigheten i en rapport

Trots att vetot tydligt visat sig försvåra för utbyggnaden av svensk vindkraft vill nu regeringen, med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen, nu behålla vetot. 

Miljö online2

Liknande artiklar