Forskarlarm: Världens mest använda ogräsmedel orsakar fosterskador

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Bekämpningsmedlet Roundup, som ursprungligen tillverkades av det inom miljörörelsen starkt kritiserade kemi- och läkemedelsföretaget Monsanto, anklagas i en ny rapport för att orsaka fosterskador. Det är organisationen Earth Open Source som har sammanställt befintliga forskningsresultat och har kommit till denna slutsats. Det är främst den aktiva substansen glyfosat som utpekas som boven i dramat. Enligt organisationen har oroväckande rapporter funnits i flera år utan att myndigheterna har agerat, bl.a. i Argentina, Brasilien, Frankrike och USA.2007 såldes uppemot 700 ton glyfosat i Sverige enigt Kemikalieinspektionen.

Även Sveriges Radio har tidigare rapporterat om risken för överanvändning av glyfosat i takt med att GMO-grödor internationellt odlas i större utsträckning. Supermiljöbloggen har också skrivit om risken med attogräs utvecklar glyfosat-resistens som ett symptom på att jordbrukare enbart förlitar sig på denna bekämpningsmetod.

Miljö online2

Liknande artiklar