Maud Olofsson nominerad till årets greenwashpris

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Varje år delas priset ”Svenska Greenwashpriset” ut av förbundet Jordens Vänner. Priset går till den aktör med svensk koppling som satsat mycket på att skapa sig en grön image, utan att för den delen gjort seriösa miljöåtgärder. Förra året ”vanns” priset av ingen mindre än miljöminister Andreas Carlgren, för att han försvarade Förbifart Stockholm som en miljöåtgärd.

Även i år är en Centerpartist nominerad – partiets partiledare Maud Olofsson. Här är nomineringen:

Maud Olofsson redogjorde i riksdagen den 1 februari i år för sin och regeringens syn på fossil gas och konstaterade ”att vi inte ska ha någon storskalig utbyggnad av gas eftersom vi inte kommer att behöva det och inte tycker att den är miljömässigt rätt.” Drygt två månader senare hade regeringen gett sitt godkännande för att det svenska nätet för fossil gas skulle utvidgas då det tyska energibolaget E.ON fått tillstånd att bygga och driva en fossilgas-ledning genom södra Sverige. Att detta beslut strider mot regeringens eget vallöfte från 2010 om avveckling för fossila bränslen till 2020 är en sak. Att Maud Olofsson i riksdagen påtalade att ”Det råder ingen tvekan om vad regeringen vill. Det är mer förnybart, mer energieffektivisering och mindre fossila bränslen” visar på dubbla budskap och ett märkligt sätt att åstadkomma ett miljövänligare Sverige.

Andra nominerade är: IKEA, Vattenfall, Preem och Mitsubishi. Vill du vara med och fälla avgörandet? Rösta här.

Miljö online2

Liknande artiklar