Rekordlåg notering för Sveriges miljöengagemang

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om hur det europeiska medvetandet kring miljöfrågor har stigit. Dessvärre verkar inte det vara fallet med vårt egna avlånga land. Flera undersökningar har visat på svenskarnas dalande miljöintresse.

Bara 72 procent tror att Sverige kommer att påverkas av klimatförändringarna. 2009 var motsvarande siffra 84 procent. Detta enligt en Sifo-rapport beställd av Folksam.

Även en kommande SOM-rapport från Göteborgs Universitet visar på bottennoteringar: Endast 14 procent tycker att miljöfrågan är ett av de viktigaste samhällsproblemen. Detta är den lägsta siffran sedan 2006.

– Det finns ett samband mellan vad media skriver om och vad allmänheten är intresserad av. Och under 2010 har det skett en tillbakagång till en mer vardaglig rapportering, säger Björn Rönnerstrand, doktorand i statsvetenskap och en av författarna till ett kapitel i SOM-rapporten.

Detta bekräftas bl.a. av DN/Synovate som gjorde en undersökning inför EU-valet 2009. Då hamnade klimatfrågan i topp.

Även de senaste kalla vintrarna påverkar attityderna – när det är -20 grader så kanske det inte är lika märkbart att klimatet blir varmare.

Supermiljöbloggen spekulerar gärna kring hur pass våra egna makthavare påverkar attityderna.Vi rapporterade idag om Sveriges blygsamma energieffektiviseringsmål inom EU och oviljan att göra kritiska EU-direktiv bindande. Det är kanske inte så konstigt att denna bakåtsträvande attityd smittar av sig på invånarna.

Miljö online2

Liknande artiklar