Svensk vargjakt kan ställas inför EU-domstolen

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

.

EU-kommissionen skärper tonen och anklagar nu Sverige för att bryta mot EU:s naturlagstiftning .

Sverige anklagas för att bryta mot lagen på flera punkter:

  • Målet med högst 210 vargar är oförenligt med EU:s regelverk.
  • Sverige bryter även mot EU-lagstiftningen genom att tillåta upprepade licensjakter på en strikt skyddad och hotad djurart – nämligen vargen. 

EU ger nu Sverige två månader på sig att anpassa sig till EU-lagstiftning annars kommer Sverige ställas inför EU-domstolen för brott mot naturlagstiftningen.

Regeringen har de senaste året försökt att skicka in samma rapport tre gånger. En rapport de anser bevisar att skyddsjakten är befogad. De har varje gång fått samma svar – rapporten är otillräcklig, oavsett hur många gånger ni skickar in den. Rapporten har starkt kritiserats av Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen, WWF och Djurskyddet i Sverige.

Vi välkomnar kommissionens beslut. Det är av stort värde att ärendet granskas noga från kommissionens sida, eftersom det saknas möjligheter till rättslig prövning av jaktärenden i Sverige. – Säger  Ann Dahlerus, Svenska Rovdjursföreningens generalsekreterare.

Nu är det upp till regering att snabbt bestämma sig – anser de att de står ovanför EU-lagstiftning eller inte? Läs mer om vargjakten här

Miljö online2

Liknande artiklar