Världens främsta cykelstäder rankade

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Vilka städer i världen ger bäst förutsättningar för cyklande? I en rankinglista är tre av de elva bästa städerna nordiska. Tyvärr är ingen av dem en svensk stad.

Fler och fler städer börjar upptäcka fördelarna med en miljövänlig och cykelfrämjande infrastruktur. Bara i Köpenhamn sker 40 procent av alla resor till och från skola och arbete med cykel. Det byggs sexfiliga cykelvägar och andra projekt som gynnar cyklande.

Köpenhamn hamnar också i topp när cykelvänliga städer ska rankas. På listan hamnar bara Amsterdam och Portland före. Även två Norska städer är med på listan. På plats sex och sju kommer Sandenes och Trondheim. Ingen svensk stad är med. Till Koglin, doktorand vid Lunds tekniska högskola, är inte nådig när han ska jämföra Köpenhamn med Stockholm:

– I Köpenhamn sker mellan 25 och 29 procent av alla transporter per dag med cykel. I Stockholm ligger motsvarande siffra på mellan 4 och 8 procent.

Han fortsätter:

– I Köpenhamn pågår just nu mellan 40 och 60 cykelprojekt medan det i Stockholm, i grova drag inte finns några stora cykelprojekt alls. Det visar litet av dimensionerna här.

Trots detta ökar cyklingen i Stockholm – men den motarbetas samtidigt av stadens politiker. Urbanisma berättar mer:

Cykelhausse from Urbanisma on Vimeo.

Miljö online2

Liknande artiklar