Kina minskar sin koldioxidintensitet 17 % på 5 år

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Kinas regering satsar på att effektivisera Kinas koldioxidutsläpp med 17 % fram till 2015, från 2010 år nivå, det berättade en högt uppsatt kinesisk tjänsteman på en presskonferens i onsdags. Uttalandet sker i samband med att Kina snart förväntas presentera även sina mer långsiktiga miljömål.

Målet är ett delmål på vägen mot att uppnå en 40 – 45 % utsläppseffektivisering till 2020 från 2005 års nivå. Notera skillnaden mellan utsläppsminskning och utsläppseffektivisering, en effektivisering handlar om hur mycket koldioxid som släpps ut i förhållande till BNP, så även om Kinas mål innebär stora energieffektiviseringar och stora satsningar på förnybart så handlar det fortfarande inte om någon minskning av utsläppen, eftersom produktionen har ökat mer än effektiviseringen.

Kina har under de senaste åren börjat satsa stora summor på all energi, inklusive förnybart, men fortfarande står kol för 70 % av energitillgången. Kina hoppas att förnybara energikällor ska stå för 15 % av energitillgången 2020.

Miljö online2

Liknande artiklar