Ny rapport: Förnybar energi står för hälften av all ny elproduktion

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Nätverket REN 21 (The Renewable Energy Policy Network for the 21st Century) kom nyligen med glädjande besked i sin Global Status Report: Förnybar energi är på stark frammarsch globalt och stod 2010 för hälften av den nya elkapaciteten (194 gigawatt). Den förnybara kapaciteten från bl.a. vind och olika solteknologier har sedan 2005 ökat årligen med mellan 15 och 50%, likaså har andelen energi från biomassa och geotermi växt starkt.

Föga förvånande leder Kina ligan på många punkter (de installerade bl.a. flest vind turbiner och producerade mest vattenkraft under 2010) men även USA har bidragit till utvecklingen – de fördubblade under året sin andel av förnybar energi (från 5,6 till 11,3 procent).

En annan god nyhet är att utvecklingsländerna nu driver på framstegen i större utsträckning än tidigare. I början av året 2011 hade minst 118 länder globalt något typ av nationellt mål inom förnybar energi och utvecklingsländer utgjorde över hälften av dessa.

5-i-topp: existerande kapacitet 2010

Den förnybara elkapaciteten globalt 2010

Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om framtiden för solenergi och Kinas energiambitioner.

Miljö online2

Liknande artiklar