Soldrivna vägar?

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Ett nytt intressant projekt har dragits igång av företaget Solar Roadways. Just nu testar de att bygga en soldriven parkeringsplats utanför sitt elektroniklabb i Sandpoint, Idaho. Det slutgiltiga målet är att bygga motorvägar enligt samma metod.

Steg ett i företagets försök var att bygga en prototyp på 3,6 gånger 3,6 meter. Nu vill Solar Roadways se hur tekniken fungerar i större skala, och därför ska de lägga solpaneler på en hel parkeringsplats. Den kommer bestå av solpaneler, värmeelement och ett rutnät av trådlösa LED-lampor in. Genom att bygga den på sin egen bakgård kommer man att kunna övervara tekniken dygnet runt i en kontrollerad miljö.

Vad ska detta få för effekt då? Detta är tanken, enligt Teknik360:

Panelerna genererar 7,6 kilowattimmar energi per dag, som kan användas för att smälta snö och is, i varningsskyltar för bilister eller kopplas till viktkänsliga paneler som lyser upp övergångsställen när de aktiveras. Självklart kan även solvägen anslutas till ett smart elnät och försörja närliggande hushåll – och deras elbilar – med energi.

Miljö online2

Liknande artiklar