Värdens längsta tunnel projekteras

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Redan 2008 ryktades det om att den ryske affärsmannen och miljardären Roman Abramovich köpt världens största borr för att bygga världens längsta tunnel, mellan Alaska (USA) och Sibirien (Ryssland). Då bekräftade han borrköpet, men förnekade planerna på tunneln. Nu har Ryssland gett planerna tummen upp. Tunneln är tänkt att gå mellan Ryssland och USA, under Berings sund. Sträckan är tio mil lång och tunneln blir, om den byggs, världens längsta – dubbelt så lång somThe Chunnel mellan Storbritannien och Frankrike. Tunneln skulle göra det möjligt att åka från Nordamerika till Asien (och vidare till Europa) via transsibiriska järnvägen. Ett alternativ användningsområde är godsfrakt. 100 miljoner ton varor skulle kunna transporteras genom tunneln varje år. Kostnaden för bygget beräknas till 65 miljarder dollar och byggtiden till minst 15 år, ej inräknat den tid det tar att bygga anslutande järnvägar på vardera sidan sundet. På engelska Wikipedia finns mer att läsa om korsandet av Berings sund Via SvD

Miljö online2

Liknande artiklar