Forskare: ”Vargens överlevnad”. Centern: ”Stelbenta direktiv”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

En av anledningarna till varför EU-kommissionen hotade med att dra Sverige inför Europadomstolen var den av alliansen beslutade begränsningen av vargstammen till 210 vargar. Detta har regeringen nu alltså tvingats backa från.

Att regeringen backade motvilligt från sin licensjakt och taket på 210 vargar framgick på presskonferensen med all önskvärd tydlighet. Nu skriver dessutom Centerns miljöpolitiska talesperson, Roger Tiefensee, en debattartikel med rubriken ”Vi behöver inte stelbenta direktiv från EU”.

Men är direktiven stelbenta? Låt oss se vad forskningen säger.

Jo, en relativt enad forskar- och expertkår slår nämligen fast att vi åtminstone måste fördubbla, eller till och med tredubbla vargstammen i Sverige. Linda Laikre, genetiker vid Stockholms universitet:

– Ur ett genetiskt perspektiv krävs tusentals individer för att bibehålla en livskraftig vargstam i Sverige.

Hon får även stöd från internationella forskare. Frågan är alltså vilka man ska lyssna på. Roger Tiefensee, vars väljarbas består till stor del av skjutglada jägare? Eller forskarna? SMB lämnar frågan öppen för sina läsare.

Miljö online2

Liknande artiklar