Matkriget

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Mer kött och mindre närodlat. Det kan bli konsekvensen av regeringens livsmedelspolitik, som nu kritiseras hårt av miljörörelsen.

Ekot avslöjade för några veckor sedan att de miljösmarta kostråd som Livsmedelsverket tagit fram för att hjälpa svenska konsumenter att välja miljövänligt stoppats – av regeringen. Reaktionerna efter avslöjandet har varit skarpa, många menar att regeringens agerande rimmar illa med visionen om ”Matlandet Sverige”, en kampanj som regeringen driver för att bland annat gynna närodlad mat.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson menar att EU:s regler inte tillåter miljösmarta kostråd, men det var regeringen som fattade beslut om att stoppa kostråden.Naturskyddsföreningen och en rad andra organisationer riktar idag skarp kritik mot regeringens agerande. Organisationerna kommer nu att sprida de miljösmarta kostråden på egen hand.

Parallellt med detta har landsbygdssministern bestämt sig för att subventionera svensk köttindustri med 90 miljoner årligen. Detta trots att köttproduktionen står för en växande andel av koldioxidutsläppen i världen och trots att svenskarna redan äter kött som aldrig förr.

Miljö online2

Liknande artiklar