En varmare värld utan choklad

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Supermiljöbloggen rapporterade häromdagen att kaffet ligger illa till på grund av den globala klimatförändringen. Nu kan en annan lyxprodukt vara i fara.

Den här gången är det chokladen som är på tapeten. Det är forskare på CIAT, som undersöker tropiskt jordbruk, som har gjort en studie av klimatförändringens påverkan på de kakaoodlande länderna. Chokladen är ju inte bara något mumsigt vi stoppar i oss här i kalla norden, den är också försörjningen för många fattiga bönder i länder som Ghana och Elfenbenskusten. Den värmekänsliga bönan förutspås inte kunna växa i lika stor omfattning när klimatet i de tropiska länderna blir varmare. Slutligen räknar studien med att marknaden kommer att bli ostabil på grund av bristande tillgång.

Miljö online2

Liknande artiklar