EU ger pengar till svensk järnväg

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Som Supermiljöbloggen rapporterade igår har EU nu bestämt sig för att ge ekonomiskt stöd till norrbottniabanan, idag kom det officiella beslutet och det blir även flera andra tågsträckor som EU vill stödja.

Europaportalen skriver: 

I Sverige gäller det bland annat järnvägen mellan Sundsvall och Luleå, del av den så kallade Botniabanan och Norrbotniabanan. Även Malmbanan till Kiruna och den norska gränsen, samt sträckorna Malmö-Göteborg och Stockholm-Malmö finns med på EU-kommissionens lista för projekt som kan få bidrag.

Totalt rör det sig om 30 miljarder euro som EU vill använda på tågsatsningar över hela Europa. Projekten i Sverige kan man tänka sig att ersätta mellan 20 – 40 % av kostnaden, om Sverige skickar in en projektansökan, och lovar att stå för resten av finansieringen. De här pengarna ingår dock i EU:s budget från 2014, och är därför inte färdigförhandlade, och kan inte sökas förrän om flera år.

Miljö online2

Liknande artiklar