Facebooks nya jätteserverhallar i Luleå kräver massa vatten och el

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

För att driva stora internetsidor krävs stora serverhallar, där all information lagras och behandlas. Facebook är nu på väg att bygga sin första serveranläggning i Europa. Den kommer att ligga i Luleå och kräva lika mycket el som 16 000 villor.Det nordliga klimatet har varit avgörade för Facebooks val att placera hallarna i Luleå. Att det är ofta är kallt på platsen, gör att hallarna inte behöver lika mycket kylning som de skulle behöva vid placering på en varmare plats. Hallarna är var för sig lika stora som tre Arcushallar (en av Europas största inomhushallar, belägen i Luleå) och tre serverhallar ska byggas.

De kommer att använda sig av stora mänger energi. Inge Johansson på miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten säger till TT:

 – Fullt utbyggt kommer det att gå på 473 miljoner kilowattimmar, det motsvarar 16.000 villor. Betalar man en krona per kilowattimme, eller ens en halv, ja, jag skulle inte vilja ha den elräkningen. 

Utöver detta kommer det att behövas en miljon liter vatten dagligen för att behålla luftfuktigheten i hallarna. Det 346 000 kvadratmeter stora området har nu börjat skövlas på skog.Kommunstyrelsens ordförande Karl Petersen (S) menar att Facebook inte vill förknippas med miljöförstöring, något som dock Facebook tidigare fått kritik av Greenpeace för, eftersom de använder sig av kolel till sina serverhallar i USA. Vilken sorts el Facebook väljer att köpa till hallarna i Luleå återstår att se.

Miljö online2

Liknande artiklar