Kolkraft kostar mer än den smakar visar ny studie

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Att kolkraften är skadlig för både hälsa och miljö har länge varit känt. Nu visar en ny studie publicerad i American Economic Review att kolkraften inte ens är nationalekonomiskt försvarbar.

Studien som är författad av miljö- och resursekonomer vid Yale U och Middlebury College är intressant eftersom den har ställt kostnaden för att bryta och förbränna kolet och skador kopplade till det mot värdet på den elektricitet som kolkraften producerar. Resultaten var förbluffande och man fann att kolkraften åstadkom större ekonomiska skador än värdet på den elektricitet den producerar.

Forskarna bakom studien har dessutom varit försiktiga med sina siffror. De har bland annat fått kritik eftersom den räknat allt för lågt på hur mycket kolkraftens utsläpp påverkar den globala uppvärmningen.Den här studien sällar sig till Harvard-professorn Paul Epstein som tidigare beräknade att kolkraftens indirekta kostnader ligger kring 500 miljarder dollar årligen.

Miljö online2

Liknande artiklar