Säg hej till SJ 3000

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Snart kommer en ny typ av tag susa runt i de svenska landskapen och det är med stolthet som SJ har visat upp det för allmänhet och media. Det nya tåget ska användas för medellånga resor, till en början från Stockholm till Sundsvall, Öresund och Örebro, och accelererar dessutom mycket snabbare än gamla X2000. Maxhastigheten för tåget kommer vara 250 km/h men tåget kommer inte köras i snabbare än 200 km/h.

Tågen är 30 % mer energieffektiva än SJ:s lokdragna tåg och materialen i tågen ska vara återvinningsbara.

På insidan finns ett nytt system som kallas ”SJ Ombord” där de med läsplatta, laptop eller smartphone ska kunna köpa internetuppkoppling eller hyra film. Det ska dessutom finnas digitala skärmar i vestibulerna.

Tågen ska dessutom utrustats så att det ska bli enklare för personer med funktionshinder att resa med dem.

Totalt har tjugo nya tåg beställts och totalt har det kostat över två miljarder kronor. Tågen beräknas rulla ut på landets spår i början av nästa år.

Video: Här är SJ:s nya snabbtåg

Miljö online2

Liknande artiklar