Timbrogate – detta har hänt

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Förre veckan kom Timbro ut med sin rapport ”Svensk vindkraft – 215 miljarder senare”. Rapporten innehöll en stor del faktafel och märkliga antaganden. Med hjälp av vindkraftsexperterna Ekologistas beslöt sig SMB för att göra en gemensam sak och bemötte Timbros debattinlägg i SvD med en replik samt inlägg på respektive blogg.

Men vad hände sen? Här kommer en kort sammanfattning.

Rapporten har kritiserats starkt från politiskt håll och reaktionerna har inte låtit vänta på sig på nätet och i tidningar:

Svensk Vindenergi replikerar att rapporten innehåller ”en lång rad övriga felaktigheter”– MP:s energipolitiska talesperson, Lise Nordin,visar på att elpriset – tvärtemot rapportens prognoser – blir lägre med mer vindkraftCecilie Tenfjord-Toftby, från Moderaterna, säger till Miljöaktuellt att hon inte tycker ”att allt som står i den här rapporten stämmer överens med verkligheten”.– Energimyndigheten menar att det i rapporten ”presenteras ett antal faktafel”

På twitter myntades snabbt hashtagen #timbrogate och med den följde en flodvåg av kommentarer som kritiserade Timbros mattekunskaper, faktagranskning och saklighet. Även Dagens Arena och MP:s föredetta språkrör stödde vår sak. Fortum reagerade på det enorma motståndet och skrev själva ett inlägg om det.

Mediadrevet verkade bli lite för mycket för Timbro som kände sig nödgade att gå ut med en slutreplik igår – där ett av argumenten var att kostnaden för vindkraften betalas av ”av vanliga familjer som redan i dag har knappa marginalen”. De enda som verkar köpa det argumentet är klimatförnekarna.

Miljö online2

Liknande artiklar