Miljövänlig jul

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Snart är det jul och med denna fröjdefulla högtid så är det även dags för årets shoppingrunda. Varje år slår julhandeln rekord och det är ingen nyhet att svenskar har en tendens att överkonsumera i juletider. Svindlande 65 miljarder lägger svenskarna på julklappar – drygt 7 000 kronor per person.

Det finns emellertid många varianter av julklappar som inte utnyttjar jordens resurser. Ett exempel är tjänster, som – i jämförelse med produkter – klassas som mer miljösmarta. Vad sägs om att bjuda din mamma på en (ekologisk) restaurang eller ge din bästis en konsertbiljett? För er som fortfarande vill ge bort en present finns det en uppsjö av organisationer som kan hjälpa dig. Vissa organisationer kan man stödja direkt, såsom Naturskyddsföreningen och Greenpeace. Genom andra organisationer kan man ge bort matpaket eller investera i ett trädprojekt. 2010 var årets julklapp en surfplatta. I år kanske det blir en get? Slutligen vill SMB tipsa om julmarknaden Sjysst Jul på ABF-huset 10-11 december samt Effekts visning av den konsumtionskritiska filmen ”What would Jesus buy?” på Tellus Bio imorgon. God Jul! Fotnot: Vi har säkert missat en del produkter och organisationer i inlägget. Vi vill visa på några alternativ som finns och hoppas att folk själva hittar den perfekta julklappen!

Miljö online2

Liknande artiklar