Skyddsjakt – nu i preventivt syfte

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

I vinter kan det bli utökad skyddsjakt på varg i preventivt syfte. Detta innebär i praktiken att vargen inte behöver ha åstadkommit några skador – det räcker med att ”det råder stor sannolikhet för att det kommer att inträffa allvarliga skador”. Detta enligt ett förslag från Naturvårdsverket.

Sverige har tidigare fått bassning av EU-kommissionen för den kritiserade licensjakten av varg. Man var bland annat kritisk till det låga måltalet av vargar som skulle lämnas samt att man jagade en hotad art. Detta medföljde att dåvarande miljöminister Andreas Carlgren lovade att utöka skyddsjakten istället och skippa licensjakten i vinter.

Nu riskerar man dock att trampa i klaveret igen då även skyddsjakt bär med sig vissa EU-direktiv – den måste motiveras. Man måste alltså kunna påvisa behovet av jakten, vilket torde bli svårt om man vill jaga i preventivt syfte. Naturvårdsverket verkar ha insett denna tankevurpa och skickar nu ut förslaget på remiss.

Miljö online2

Liknande artiklar