Ek backar i svavelfrågan – Vill se lägre krav

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Idag skriver moderate infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd och centerpartistiska miljöministern Lena Ek att reglerna för svavelutsläpp bör vara lika inom hela EU. Det hela är resultatet av en lång regeringsstrid som började under Carlgren och som nu tagit slut med Ek som miljöminister.Striden har kretsat kring ett EU-direktiv som tvingar sjöfarten att sänka sina svavelutsläpp efter 2015. Senast i slutet av oktober sade Lena Ek att regeringen skulle införa EU-kraven och kallade det för ett väldigt viktigt beslut, men sedan dess har alltså någonting skett.

Anledningen som Ek och Svärd nu uppger för att inte införa de hårdare utsläppskrav som direktivet förordar för bland annat Östersjön är att ”[Om man] menar allvar med att komma åt miljö- och hälsoproblematiken behöver vi verka för en lösning som inkluderar hela Europa”. Det resonemanget förutsätter dock att svavelproblematiken ser likadan ut i hela Europa, vilket den inte gör.

Beslutet i frågan kan nu läggas till den begynnande högen av frågor där miljöministern tvingats backa efter att inte fått medhåll av övriga regeringen.

Supermiljöbloggen har utan framgång försökt nå miljöministern för en kommentar.

Miljö online2

Liknande artiklar