Eks chock: Sverige rasar på klimatrankning – igen

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Sverige faller ytterligare på de internationella miljörörelsernas rankning av progressiva klimatländer. Detta stod färdigt under lunchen på en presskonferens nere på klimattoppmötet i Sydafrika.

Sverige har gjort det till en tradition att år efter år ramla några placeringar på den globala miljörörelsens rankningslista över progressiva länder. Idag presenterade Climate Action Network och Germanwatch årets lista, och mycket riktigt – Sverige ramlar flera placeringar i år igen.

Varje år sedan 2006 presenterar organisationerna Climate Action Network (CAN, en global samlingsorganisation för 500 miljöorganisationer) och Germanwatch en internationell rankning av klimatskyddet i de länder som tillsammans står för 90 procent av världens utsläpp, Climate Change Performance Index . Rankningen består av tre delar som värderas var för sig och sedan vägs samman.

• Utsläppens storlek mätt per capita. Låga utsläpp ger en hög rankning.• Trenden för utsläppen. Om utsläppen ökar, minskar eller är oförändrade över tid. Minskande trend ger hög rankning.• Klimatpolitik. En bedömning av landets nationella och internationella politik. En progressiv politik ger hög rankning. Sverige har, precis som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om, rasat på listan över klimatpolitiken de senaste åren. Nu gör man det alltså igen. Förra året hamnade Sverige på en 24:e-plats. Nu rasar vi hela tio placeringar till en ganska så chockerande 34:e-plats. Samtidigt ligger vi högst upp på rankningen över de länder som släpper ut minst. Men enligt ett pressmeddelande från Naturskyddsföreningen är detta inget Sverige ska vara särskilt nöjda med:

Att Sverige fick fjärdeplatsen säger mer om omgivningens klimatarbete än att vi skulle vara något föregångsland, eftersom Sverige faktiskt har ökat utsläppen sedan 2007. Då kom Sverige på första plats. Och i arbetet med att ha en aktiv klimatpolicy och införa klimatpolitiska åtgärder hamnar Sverige på en föga smickrande 34:e plats.

– Det är oerhört tråkigt att utsläppen i Sverige åter ökar och att Sverige bara kommer på 34:e plats när det gäller att införa klimatpolitiska åtgärder. Studien visar att Sverige framför allt har tappat tempo när det gäller att föra in nya styrmedel för att minska utsläppen både nationellt och internationellt och regeringen behöver därför göra en nystart i klimatfrågan för att inte ramla ner på listan nästa år, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Föregångslandet Sverige? Nej, just det.

Miljö online2

Liknande artiklar