Företag överger järnvägen – för dyrt och osäkert

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Företaget Cargonet som var Sveriges största aktör när det gäller kombitransporter, alltså transporter med lastbil delar av sträckan och järnväg andra delar, överger nu järnvägen. Orsaken är att järnvägen blivit både dyrare och osäkrare, det skriver Sydsvenskan.

I gengäld kommer nu 300 extra lastbilar trängas på våra vägar varje dag. Bjarne Ivar Wist, informationschef på Cargonet beklagar att man inte kan fortsätta på järnväg, men säger att det inte längre är lönsamt. Orsaken till den minskade lönsamheten är dels att regeringen förra året höjde banavgifterna, trots varningar ifrån trafikverket. Han kritiserar också hur privatiseringen av järnvägen har lett till att ingen tar ett helhetsansvar.

– Det fungerar inte att stycka upp järnvägsproduktionen på det sättet, säger han till Sydsvenskan

Det ironiska är att de höjda banavgifterna skulle finansiera ett höjt underhåll av järnvägen, som skulle återskapa förtroendet. Istället driver det nu bort företag på grund av de höjda priserna, och förtroendet för järnvägen ligger fortfarande på bottennivåer.

Miljö online2

Liknande artiklar