Kinas nya supertåg

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Under julhelgen passade kineserna på att testa ett nytt höghastighetståg som kan gå i 500 kilometer i timmen. Det rapporterar SvD.

Designen av tåget sägs ha ett antikt klassiskt svärd som förebild. Det är dock osäkert om tåget faktiskt kommer att tas i kommersiellt bruk. En talesman uppger däremot att det kan användas för att ge värdefulla tekniska insikter för kommande generationer höghastighetståg. Samtidigt verkar inte allt vara frid och fröjd med den kinesiska infrastrukturen. Det ansvariga departementet har dragit på sig stora skulder, och nyligen tvingades järnvägsministern avgå på grund av korruptionsanklagelser. Men är detta något som vi kommer få se även i Sverige i framtiden? Om vi ska lyssna på vår finansminister Anders Borg, så ser det inte så bra ut med det. Han värderar nämligen vägar som fem gånger viktigare än järnvägar.

Miljö online2

Liknande artiklar