Ny undersökning om antibakteriellt silver; ”det är värre än vi trodde”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

DN rapporterar om en ny undersökning som Kemikalieinspektionen genomfört. Undersökningen visar på att kläder som behandlats med något antibakteriellt medel är en föroreningskälla. Att det är en dålig idé att tillsätta antibakteriella medel till kläder och hushållsprodukter har varit känt länge men försäljarna av kläder som behandlats på detta sätt har tidigare argumenterat för att riskerna är små eftersom de antibakteriella ämnena är bundna till tyget. När Kemikalieinspektionen undersökte 30 olika plagg som sades vara behandlade för att motverka dålig lukt visade sig 16 innehålla silver och två en blandning av triclosan och triclocarban, det visade sig också att silvret snabbt tvättas ur tyget och hamnar i avloppet, ett underställ från Craft hade t.ex. släppt 95% av sitt silver efter bara tre tvättar och en strumpa från X-socks släppte 25% efter tio tvättar.

Miljö online2

Liknande artiklar