Bensinpriset rusar

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Som vi tidigare rapporterat har nu den politiska oron kring de oljeproducerande länderna Iran och Nigeria fått reella konsekvenser på det internationella råoljepriset, som i sig medfört att den svenska bensinen i dag blivit 20 öre dyrare.

Idag kostar en liter bensin 14:88 och spås öka till runt 16 kronor litern under det närmsta halvåret.

Under valrörelsen var debatten kring en ökad bensinskatt på 48 öre en av de stora frågorna som många valde att lyfta, nu spås alltså en dubbelt så stor ökning av bensinpriset ske på grund av att europeiska oljeraffenaderier går i konkurs samtidigt som det finns en oro kring Irans och Nigerias oljeproduktion. Även om oljepriset rusar så finns det fortfarande ingen skatt som kompenserar för de utsläpp som bensin för med sig, det får alla som inte kör bil stå för. Detta även trots att man kommit fram till att en bensinskatt inte slår mot de fattiga i landet, utan istället på de som tjänar mest.

Åtta av tio sålda miljöbilar drivs nu med fossila bränslen och 62 % går på diesel. Det innebär att andelen nya bilar som drivs av förnyelsebara bränslen nu är den lägsta på fem år. ”2011 var ett förlorat år” enligt Mattias Goldmann från Gröna bilister.

Miljö online2

Liknande artiklar