”El från taket snart billigare än från nätet”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Det finns två huvudargument för att inte vilja ta de krafttag mot klimatförändringarna som behövs. Det första är att förändringarna inte existerar. Det andra menar att det är för dyrt. Det första argumentet är kort och gott en lögn. Med dagens utveckling kommer även det andra att i en nära framtid att betraktas som en.

Detta menar David Crane ett av de främsta namnen inom energi. Crane är VD för ett av USA:s största elbolag, NRG Energy som producerar energi till cirka 20 miljoner hushåll i USA, där 90 procent kommer från de icke-förnyelsebara källorna naturgas och kol. Men i en intervju med tidningen Yale Environment 360 menar Crane att, även i en nära, framtid kommer det se helt annorlunda ut.

Inom tre till fem år kommer el från taket vara billigare än från det vanliga elnätet, menar Crane som förutser en snabb utveckling av solpaneler på privatpersoner och företags tak. Trenden med solenergi är bara i sina startgropar. Idag står solenergin för 1 procent av den totala produktionen. Inom bara några år kommer den siffran vara 20-30 procent. De fyra senaste åren har priset på solenergi halverats, något som Crane tror kommer hända igen inom två år.

Miljö online2

Liknande artiklar