England satsar på supertåg

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

49 minuer. Så lång tid ska det ta att åka från London till Birmingham. Detta efter att att den brittiska regeringen nu gett klartecken för en satsning på höghastighetståg i Storbritannien, enligt SvD.

Höghastighetstågens frammarsch världen över är omfattande. De mest kända finns i Frankrike, Japan, och Kina. Men även andra nationer, som till exempel Ryssland och till och med Uzbekistan har bestämt sig för att satsa på en expansion av höghastighetståg.

Nu väljer alltså även Storbritannien att satsa. Sedan tidigare har man det så kallade HS1-tåget (HS1=High Speed 1), men det man nu väljer att bygga går under namnet HS2. I en första fas ska sträckan London-Birmingham dras, men planer finns också att därefter bygga vidare med en linje till Leeds och en annan till Manchester. Tåget kommer kunna köra i omkring 400 kilometer i timmen.

Vad kan man ha för förhoppningar om att även Sverige kommer satsa på höghastighetståg i framtiden? Små. Vi har nämligen en finansminister som tycker att vanliga vägar är fem gånger viktigare än järnvägar.

Miljö online2

Liknande artiklar