Nya svenska kärnkraftsrisker mörkades

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Det som i våras rubricerades som en mindre rökutveckling från en dammsugare var en lögn. Kärnkraftsreaktorn Ringhals 2 brann så pass mycket att den totala kostnaden uppgick till 1.8 miljarder.

Ikväll kommer Uppdrag Granskning att gå igenom exakt hur det egentligen gick till med branden på kärnkraftsreaktor 2. Det visar sig att säkerhetsbristerna som låg bakom branden enbart var toppen på isberget Ringhals. Enligt källor från SVT ska Ringhals haft en ”locket på”-mentalitet när det kommer till rapportering om bristande säkerhet i ett av Sveriges största kärnkraftsverk. Varken Strålsäkerhetsmyndigheten, Polisen eller SÄPO får ta del av vad som försiggår. Nu visar det sig att det förekommit både spioneri och olaga vapeninförsel inom det så kallat säkra kärnkraftverket.

Strax efter branden var personer från Strålsäkerhetsmyndigheten på besök på Ringhals. Då nämndes det inget om någon brand, det ansågs ”inte vara relevant” av ledningen, som dagen innan sagt till sina anställda att de inte fick prata med någon om vad som egentligen hände. Inte förrän Uppdrag Granskning tittat närmare på branden och hur det kom sig att säkerheten och rutinerna var så dåliga att bränder både uppstår och sedan enkelt mörkas för allmänheten.

Så här skrev Vattenfall om branden på deras reaktor några dagar senare:

Ringhals 2 är avställd för revision sedan 2 april. Under ett standardtest har en temperaturavvikelse upptäckts som orsakats av en brand eller glödning. Reaktorn är ur drift och allt radioaktivt bränsle befinner sig i en annan byggnad.

Ledningen på Ringhals skyller nu på att trycket från Vattenfall var alltför stort och att de var tvungna att skära ner lite på säkerhetsrutiner för att hålla det hårda produktionsschemat.

Missa nu inte Uppdrag Granskning ikväll!

Miljö online2

Liknande artiklar