Schweiz har fått nog! Nu ska det städas i rymden.

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Det är inte bara här på jorden som vi har problem med Schweizis har fått nog av allt skrot som flyter runt i rymden och har nu bestämt sig för att skicka upp den lilla städsateliten  CleanSpace One på sitt första uppdrag: städa rymden. Den kommer däremot tidgast vara i omlopp år 2017.

Efter Sputnik-1, den första satelliten, skickades ut på uppdrag i rymden har mer än 25 000 satelliter skickats ut, men enligt NASA finns det bara cirka 3500 satelliter i omloppsbana. Det innebär att det finns tiotusentals satelliter och över en halv miljon skrotbitar som bara flyter runt och skräpar strax utanför jordens atmosfär.

Skräpet utgör en fara, men enbart för andra satelliter, då skräpet hinner brinna upp om det skulle falla ner på jorden.

Så här är det tänkt att CleanSpace One ska sopa rent när den väl är ute i rymden. Som det framgår på bilden så är CleanSpace One en slags engångsdamsugare med målet att brinna upp. Däremot kan den skydda känsliga satelliter, som exempelvis GPS-satelliter som flygplan är beroende av, från att ta skada av krockar med lösdrivande satelliter och skräp.

Miljö online2

Liknande artiklar