Sverige tillsammans med USA i nytt klimatinitiativ

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Efter stagnerade förhandlingar och klimattoppmöten har USA försökt hitta ett nytt sätt att tackla miljöfrågan. Igår lanserades vid en presskonferens ett initiativ för att komma till bukt med ”kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar”(Short-Lived Climate Forces, så kallade SLCF), såsom metan, sot och marknära ozon. Koldioxiden är fortfarande den absolut största boven i det globala uppvärmnings-dramat, men insatser för att minska SLCFs är mindre kontroversiella och bidrar också till hälsovinster i form av mindre lungsjukdomar.

– Just därför att dessa ämnen är kortlivade, blir det snabba effekter om man minskar utsläppen av dem, säger miljöminister Lena Ek.

Initiativet ska drivas över fem år och förutom USA och Sverige medverkar även Kanada, Mexico, Ghana och Bangladesh. Dessvärre kan hela upplägget bli tandlöst då man inte satt några utsläppsmål för dessa partiklar. Man satsar istället på utbildning och röster har höjts kring att det kan bli svårt att få länderna att betala den initiala kostnaden för att få delta i koalitionen. Den som lever får se – koalitionens första möte kommer att hållas i Stockholm 23 april.

Se även nyheten i rapport från igår (8:45 min in i inslaget).

Miljö online2

Liknande artiklar